Valkokääpiöyökkönen Eublemma candidanum – Suomelle uusi laji

03.11.2021 16:08

Valkokääpiöyökkönen Eublemma candidanum (Fabricius, 1794) – Suomelle uusi laji

Eublemma candidanum (Fabricius, 1794) – new species for the Finnish fauna

Havainto: Ka: Virolahti 28.8.-13.9.2021, ad lucem/valorysä, Lassi Jalonen, Ari Uusimäki & Markus Varesvuo leg.

Latinankielinen sana ”candida” tarkoittaa valkoista ja laji onkin yleensä pohjaväriltään hohtavan silkinvalkoinen. Pohjavärin päällä voi kuitenkin olla myös enemmän tai vähemmmä rakeista tummaa suomutusta tai kehnäisyyttä,  mutta kuviot ovat selkeät ja laji on helppo erottaa muista lähialueiden Eublemma -lajeista keskisarakkeen ulomman poikkiviirun kolmiomaisesta lovesta.

Valkokääpiöyökkösen löytyminen Suomesta ei ole ollut ”odotuslistalla” kovinkaan korkealla, joten tämä nyt annettu suomenkielinen nimikin on vielä vahvistamatta.

Valkokääpiöyökkönen säännöllisen esiintymisen alue ulottuu Iberian niemimaalta ja Ranskan länsi- ja etelärannikon, Korsikan ja Sardinian kautta Italiaan. Länsi-Balkanille, Kreikkaan, Makaronesiaan, Turkkiin, Lähi-Itään, Itä-Kaukasukselle, Etelä-Uralille, Kazakstaniin ja Keski-Aasiaan. Lisäksi lajista on yksittäislöytöjä harhailijoista Pohjois-Ranskasta, Belgiasta ja Itä-Puolasta. Virolahden yksilö lienee saapunut meille havainnointijakson alkupuolen itä- tai kaakkoistuulilla, ja on mahdollista, että se on viime vuosina laajentanut esiintymisaluettaan Etelä-Uralilta pohjoisemmaksi.

Lajin toukkien ravintokasvina ovat olkikukat (Helichrysum). Sillä on ainakin kaksi sukupolvea, joista ensimmäinen lentää huhti-toukokuussa ja toinen loppukesällä. Laji esiintyy kuivilla matalakasvuisilla avoimilla tai puoliavoimilla ravintokasvia kasvavilla paikoilla, kuten arot, macchia ja ruderaatit.