Ringetessä on huutava tuomaripula

26.10.2022, Erotuomari- ja toimitsijatyöryhmän puheenjohtaja


Kuva: Timo Kupiainen 

YLE urheilun juttu jääkiekon ja muiden lajien erotuomaripulasta ja tuomareiden kuulumisesta lajiperheeseen sai minut ajattelemaan miten ringetessä erotuomaritoiminta näkyy osana ringetteperhettä. Myös ringetessä on huutava tuomaripula. Tällä kaudella tilanne on kärjistynyt niin, että jopa lajin päätuotteen eli naisten SM-sarjan otteluita on edellytetty siirrettäväksi viikolle, jotta kaikkiin pääsarjatason otteluihin riittäisi tuomareita. Tilanne on kuitenkin kuilun partaalla. Sairastuminen tai kaksi saattaa johtaa siihen, että viikonlopulla olevia otteluja joudutaan perumaan lyhyelläkin varoitusajalla.

YLEn jutussa sekä jääkiekon että jalkapallon osalta todettiin, että erotuomaritoiminta koetaan usein olevan irrallinen osa lajia. Näinhän asia ei tietenkään ole. Erotuomarit ovat osa lajia siinä missä valmentajat ja huoltajatkin. Erotuomaritoiminnan näkökulmasta liiton viimeisin organisaatiouudistus oli lamaannuttava. Erotuomaritoiminnan kehittäminen ja tuomarihankinta on tällä hetkellä vain otona toimivien henkilöiden varassa eikä varsinaista ammatillista valmennuksellista tukea ole lainkaan. Tämä on mielestäni kiihdyttänyt ajatusta erotuomaritoiminnan irrallisuudesta. Kyse on tietysti rahasta ja resursseista mutta myös mielestäni arvoista.

Seuratoiminnassa erotuomaritoiminnan irrallisuus näkyy siten, että seurat ajattelevat erotuomareiden olevan ikään kuin ostopalvelu. Osalle seuroista edes nousevat kustannukset eivät ole motiivi rekrytoida tuomareita lajiin mukaan. Vapaaehtoisista tekijöistä on varmasti kaikilla osa-alueilla pulaa. Silti toivoisin, että seurat tunnistaisivat erotuomaritoiminnan osaksi lajia. Tuntuu aina kurjalta, kun nuori, kehityskelpoinen tuomari ilmoittaa, että siirtyykin seuran pyynnöstä valmennustehtäviin. Erotuomarikerhoilla ei valitettavasti ole samanlaista mahdollisuutta vaikuttaa nuorten valintoihin. Eikä erotuomaritoimintaa välttämättä nähdä sellaisena mukavana toimintana lajin parissa. Erotuomari on kuitenkin heti ensimmäisestä ottelustaan alkaen arvostelun kohteena.

Kuten jääkiekossa myös ringetessä tuomareiden urat ovat lyhentyneet. Muistan itse tuomariurani alussa 90-luvulla, miten koulutus vilisi vanhempia herroja, joista koitettiin päästä eroon muun muassa säätämällä ikärajoja pääsarjatasolle. Nykyisin pääsarjatason tuomarit ovat nuorempia ja kriteerit tuomarina toimimisessa ovat muut kuin ikä. Usein nykyisin lopettava erotuomari ei halua enää jatkaa lajin parissa esimerkiksi otteluvalvojana, joista on myös krooninen pula. Otteluvalvonta on ainut mahdollisuus saada erotuomarille kauden aikana koulutusta ja rakentavaa palautetta toiminnasta.

Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Viime kevään CSM-turnauksessa sain ensimmäisen kosketuksen paikallisen seuran erotuomarivastaavan toimintaan. Malli sai turnauksen erotuomareilta pelkkää positiivista palautetta. Erotuomarivastaava on nyt liitetty myös Naisten SM-sarjan ja Ykkössarjan sarjalisenssiin. Tehtävän ajatuksena, että henkilö toimii linkkinä seuran ja erotuomareiden välillä sekä itse tukee toiminnallaan seuran omien nuorten ensiaskeleita erotuomaripolulla. Näin erotuomaritoimintaa saadaan mukaan myös seuran toimintaan. Erotuomari- ja toimitsijatyöryhmä on vielä loppuvuoden aikana tiedottamassa minkälainen tämä tehtävä voisi olla. Jokainen seura ja henkilö muokkaa tehtävästä varmasti lopulta omalaisensa annettujen rajojen puitteissa.

Vuoropuhelussa ja ajatusten vaihdossa on kaikilla osapuolilla varmasti parannettavaa. Koitetaan kuitenkin muistaa, että me kaikki, pelaajat, valmentajat, huoltajat, vanhemmat, erotuomarit olemme yhtä suurta ringetteperhettä. Moikataan rohkeasti hallilla ja vaihdetaan kuulumia hyvässä hengessä!

 

Katriina Keskitalo

Erotuomari- ja toimitsijatyöryhmän puheenjohtaja

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne