Sinnehän minä sitten menin ja rakastuin lajiin!

30.10.2022, Ilves Ringette, Tampere

 

Länsi-Suomen alueen E-sarjan vuoden 2022 FairPlay joukkue
Kuva: Sanna Mattila

Nyt oli Ilveksen vuoro ryhtyä vieraskynäilemään ja lähdimme haastattelemaan E-junioreita kooten heidän ajatuksistaan tämän kirjoituksen. Vastauksista tuli hyvin ilmi ringeten olennaisin: se on iloinen ja vauhdikas jäällä pelattava joukkuelaji.

Ringette on E-junnujen mielestä ehdottomasti joukkuelaji, jota pelataan ”aivoilla ja sydämellä”, sillä laji vaatii niin keskittymiskykyä, reaktiokykyä kuin joukkuehenkeä. Ringetteä pelataan viiden kenttäpelaajan ja maalivahdin kokoonpanolla. Kenttäpelaajista kaksi on puolustajia, kaksi on hyökkääjiä ja yksi on keskushyökkääjä. Keskushyökkääjä voi liikkua jäällä missä tahansa, puolustajilla ja hyökkääjillä on omat rajatut alueensa. Maalivahdin alueelle ei kenttäpelaajilla ole asiaa. Pelaajien tavoitteena on syöttää siniviivojen yli, tehdä maaleja ja voittaa joukkueena – tähän tietenkin sisältyy maalivahdin työ torjua vastustajan vedot. Kaikille pelaajille siis löytyy haastetta ja tekemistä.

Ringette on vauhdikas jäälaji, jossa taklaamista ei sallita. Tie tämän hienon lajin pariin voi kulkea montaa kautta ja monen ikäisenä – osa on aloittanut neljä vuotiaana, osa 13-vuotiaana. Tästä Ilveksen E-junnujen joukkueesta moni on löytänyt lajin pariin luistelukoulun kautta, siirtyen Ilveksen ringettekouluun ja sieltä joukkueeseen. Osa oli innostunut vaihtamaan harrastettavan lajin esimerkiksi jalkapallosta ringetteen saatuaan lajista mainoksen tai kokeillut lajia koulussa ja innostunut sitä kautta. Muutama on lähtenyt mukaan, koska tunsin jonkun, joka jo pelaa, tai oli kuullut jonkun puhuvan ringetestä. Myös halu oppia luistelemaan ”oikeasti” on tuonut ringeten pariin. Muutama joukkueesta on aloittanut siksi, että äiti on pelannut tai pelaa edelleen ringetteä ja houkutellut lajin pariin.

Mikä sitten saa vaihtamaan ringetteen ja pysymään lajin parissa? Vauhdikkuus, uuden oppiminen ja joukkue, se, että saa luistella ja saa uusia kavereita. Pelireissut, ja erityisesti bussimatkat peleihin tai turnauksiin, olivat monen mielestä kivointa. Ilveksen E-junnut kertoivat, että turnauksissa on kivaa, kun ”pelien välissä ehditään tehdä joukkuekavereiden kanssa muita juttuja, esim. leikkiä piilosta isossa jäähallissa ja syödä eväitä samalla, kun nautitaan muiden peleistä. Turnauksissa ja peleissä maistuu ruoka aina parhaalta ja siellä voi saada kavereita muistakin joukkueista. Se on kivaa!”

Lajissa on myös omat haasteensa ja vaikeimmiksi asioiksi E-junnut nostivat seuraavia pelin osa-alueita: maalivahdin harhauttamisen, päätöksenteon nopeissa pelitilanteissa, jäähyjen välttämisen sekä takaperin luistelun. Joskus myös syöttöjen kiinniottaminen, ja niiden ajoittaminen tai laukaiseminen HYVIN, on vaikeaa. Näin aikuisen silmin monta asiaa kiteytyy lauseeseen: ”vaikeinta on oppia uutta asiaa, mutta samalla sitä on kuitenkin kiva opetella”. Maalivahdille vaikeaa ovat ns. ylämummo-vedot.

Peliin valmistautuminen on kaikille erilaista, mutta sisältää omien rutiinien kertaamista ja energian tankkaamista. Tämä tarkoittaa nukkumista hyvin edellisenä yönä, syömällä hyvin ennen peliä sekä juomalla tarpeeksi vettä. Eväiden ja tavaroiden pakkaaminen on tärkeää. Kunnon alkulämmittelyt ja venyttelyt virittävät kehon tulevaan koitokseen. Osalla valmistautumisen rutiinit sisältävät pohdintoja, mitä sen kerran pelipaikalla tehdään ja mistä tällöin haetaan maalintekopaikkaa, eli käy mielessään läpi pelitilanteita ja osa piirtelee pelikuvioita fläppitaululle. Osa kuuntelee musiikkia, esimerkiksi joukkueen yhteistä soittolistaa, osa katsoo telkkaria. Myös keskittyminen tulevaan ovat tärkeä osa valmistautumista ja jatkuva treenaaminen on kaiken perusta.

Yhteenvetona Ilveksen E-junnut toteavat ringeten olevan todella kivaa ja rohkaisevat kokeilemaan lajia sanoin: ”Kannattaa tulla kokeilemaan, uskomme että tykästyt!” ”Jos jännität mukaan lähtemistä, niin ei kannata, sillä minäkin sain uusia ystäviä heti!”

Toivotamme täältä Tampereelta kaikille upeaa ja iloista ringettekautta 2022-2023!

 

Sanna-Liisa Lehtonen, Ilves Ringette

 

 

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne