Ryhmäytymisen tärkeys
15.01.2023, Jääurheiluseura Haukat ry
Kuva Minna Heikkilä
Ryhmäytyminen on prosessi, jossa tärkeintä on ryhmän jäsenten keskinäinen tunteminen, vuorovaikutus, luottamus ja viihtyminen. Ryhmäytyminen alkaa ryhmän jäsenten oppiessa tuntemaan toisensa mahdollisimman hyvin.
Menestyvän ja hyvän hengen omaavan joukkueen tärkeitä piirteitä on, että kaikki toimii yhteisten sääntöjen mukaisesti ympäristössä, jossa jokainen noudattaa joukkueen yhteisiä arvoja. Yhteiset arvot on määritelty koko joukkueen toimesta ja ne koskevat yhtä lailla pelaajia sekä toimihenkilöitä. Aikuisten rooli tässä on erittäin tärkeä, sillä luottamus lapsen ja aikuisten välillä perustuu keskinäiseen arvostukseen.
Järvenpää Haukkojen G/F-junioreissa meille on suunnattoman tärkeää, että joukkuekavereiden, sekä pelaajien ja toimihenkilöiden välillä on luottamus. Tällä tavalla pystymme pelitilanteissa yrittämään parhaamme, ei pelkästään itsemme takia, mutta myös joukkueen eteen. Toimihenkilöiden ja valmentajien tärkeimpänä tehtävä on luoda turvallinen ympäristö, missä jokaisella on mahdollisuus onnistua, mutta myös epäonnistuminen on sallittua.
Olemme tällä kaudella panostanut huomattavasti enemmän aikaa ryhmäytymiseen. Teemme sitä harjoituksissa, sarjapeliturnauksissa sekä erillisissä ryhmäytymistapahtumissa. Harjoituksissa usein siirtymät hoidetaan esimerkiksi parijonossa, joissa aina viereinen pari vaihtuu ja opitaan jotain uutta joukkuekaverista. Painotamme kauden alusta saakka, että vaikka meillä on kolme peliryhmää, olemme silti yksi iso joukkue. Siirtymän lopussa pelaajat kertovat mitä uutta oppivat vierustoverista.
Peleissä alkuveryttelyn aikana keskustellaan pelaajien kanssa paljon esimerkiksi, mitä odottavat peleistä, minkälaista evästä heillä on mukana, mihin pelaajien mielestä pitäisi keskittyä pelien aikana jne. Peleissä annamme viirien lisäksi myös joukkueen sisäisen Jääprinsessa tiaran, jonka saajan joukkueen pelaajat äänestävät itse. Jääprinsessan tiaran saa pelaaja, joka kannustaa joukkuekavereitaan, osoittaa hyvää joukkuehenkeä sekä yrittää parhaansa jäällä. Olemme huomanneet, kuinka paljon joukkueen yhteishenki kasvaa, kun annetaan enemmän vastuuta ja luottamusta valmentajien puolesta pelaajille jo nuoresta iästä. Meidän joukkueessamme onnistutaan yhdessä ja epäonnistutaan yhdessä.
Ikäluokka pysyy yhtenä joukkueena useimmiten pitkälle nuoruusvaiheeseen, jolloin ryhmäytymisen tärkeys korostuu, kun pelien merkitys kasvaa. Nuoruusvaiheessa tukea haetaan ihmisistä, jotka ovat useasti läsnä ja heidän kanssaan jaetaan ilot, surut, keskustellaan urheilun ulkopuolisista asioista ja mahdollisista sisäisistä ja ulkoisista kuormittavista tekijöistä, jotka vaikuttavat joukkuetoimintaan. Nuoruusvaiheessa koetaan erilaisia tunnetilojen vaihteluita ja jokaisen yksilöllistä kehitys matkalla aikuisuuteen.
Ryhmäytymisen tarkoituksena ei ole tehdä jokaisesta parasta kaveria, vaan luoda ympäristö, jossa jokaisen henkilökohtainen panos, kommunikointi ja käyttäytyminen luo tiiviin yhteyden jokaiseen joukkueen pelaajaan sekä paikan missä jokainen voi olla oma itsensä, eikä tarvitse huolehtia siitä hyväksyvätkö muut minut sellaisena kuin olen. Ryhmäytyminen luo pitkäaikaisen tukiverkoston ja jokainen ryhmän sisällä käyttää sitä juuri silloin, kun siihen on tarvetta.
Olemme järjestäneet erillisen ryhmäytymispäivän joka toinen kuukausi. Ryhmäytymispäivinä meillä on ollut eri teemoja. Tällä kaudella meillä on ollut teemoina ovat jo olleet ravinto ja liikunta. Kolmas teemapäivä keskittyy kaverisuhteisiin. Materiaaleina tai pohjana olemme käyttäneet UKK-instituutin tutkimuksia sekä suosituksia.
Teemapäivä/ryhmäytyminen on ollut yleensä 2 tunnin pituinen ja olemme sen seuraavanlaisesti (Esimerkkinä liikunta):
- Omaa aikaa
- 10 minuutin luento/keskustelu: Liikunnan hyödyt, minkälaista liikuntaa voi harrastaa, missä liikuntaa voi harrastaa, UKK-instituutin liikunnan suositukset lapsille
- n. 30 minuutin tehtävä liittyen teemaan: G/F porukka jaetaan pieniin ryhmiin siten että jokaisessa ryhmässä on jokaisen peliryhmän pelaajia. Pelaajat keskustelevat keskenään erilaisista liikuntamuodoista ja esimerkiksi näyttävät kaikille liikuntapohjaisia leikkejä, tai laitetaan ylös ja toteutetaan niitä oheisissa tai jääharjoituksissa.
- yhteinen ruokailu: Pysähdytään yhdessä syömään terveellistä ruokaa pienellä määrällä herkkuja jälkiruuaksi
- yhteistä aikaa leikkien: Leikitään yhdessä erilaisia leikkejä
Joukkue laatii kauden alussa myös yhteiset säännöt. Yhteisiä sääntöjä noudatetaan, ja sääntöjen vastaisesta toiminnasta jokainen joutuu ottamaan vastuun. Nämäkin on määritelty koko joukkueen toimesta, mutta ei aikuisten sanelemana. Ryhmäytyminen joukkueen sisällä myös tarkoittaa sitä, että peleissä kunnioitetaan vastustajaa, pelataan ringeten sääntöjen mukaisesti, ja jos tulee laiminlyöntejä, näistä opitaan ja käydään ne joukkueen kesken läpi.
Joukkueellemme on tärkeää pitää hauskaa. Tällöin peleistä, joista ei tuloksellista menestystä ole tullut, niin väitän että oikeanlainen ryhmäytyminen ja toisiin luottaminen tekee pelitilanteista hauskan ja tappioista sekä harmituksista päästään nopeammin eteenpäin.
Olemme panostaneet myös totaalisen nollatoleranssiin kiusaamisen suhteen. Jos henkistä, fyysistä tai verbaalista kiusaamista on esiintynyt, olemme tästä keskustelleet välittömästi osapuolten kanssa sekä ilmoittaneet kotiin. Emme koe, että rankaiseminen parantaa tilannetta, joten meillä ehkäiseminen alkaa keskustelulla ensin molempien osapuolien kanssa ja etsitään ratkaisuja, miten tilanne voidaan mahdollisesti ehkäistä seuraavalla kerralla.
Yhdessä tekeminen on aina hauskaa, kun voi luottaa vierustoveriin.
Ringette on nopea, hauska ja mahtava joukkuelaji. Pidetään yhdessä huolta, että lajimme yhteisö pysyy tiiviinä ja reiluna toisiamme kohtaan aina kun nähdään halleilla, ja pelataan toisiamme vastaan jäällä!
Hyvää ja positiivista ringettekautta kaikille!
Onur Alakas
Järvenpään Haukat, Ringette G/F Vastuuvalmentaja
Lisää kommentti