Tausta

Urasampo käynnistyi helmikuussa 2018.

Urasammon taustalla vaikuttaa kahdeksan akavalaista ammattiliittoa, Insinööriliitto (IL), Tekniikan akateemiset (TEK), Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ), Akavan Erityisalat (AE), Suomen EkonomitTradenomit, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset (MMA) ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA). Hanketta hallinnoi näiden liittojen sekä muiden sidosryhmien edustajista koostuva Pohjois-Suomen omatoimisen työllistymisen tuki PSOTTY ry.

Alkuperäinen ajatus Urasammon ja aiemmin vuosina toimineen Uranosteen kaltaisista hankkeista syntyi liittojen halusta tarjota palveluja uutta nostetta uralleen hakeville korkeakoulutetuille. Hankkeiden rahoitukseen osallistuvat liittojen lisäksi myös alueyhdistykset, jäsenmäärältään ja tueltaan merkittävimpänä Oulun Insinöörit. Urasammon kaupunki- ja kuntarahoittajina toimivat Oulu, Kajaani, Ylivieska, Kemi, Tornio, Raahe, Kempele, Liminka ja Ii. Pohjoissuomalaisista korkeakouluista Urasampoa rahoittavat Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu sekä Centria ammattikorkeakoulun Ylivieskan yksikkö. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle ESR-rahoituksen ja Euroopan sosiaalirahasto on Urasammon päärahoittaja.

Urasammon keskeisintä toiminta-alaa ovat työnhakua ja työelämäosaamista tukevat urakoulutuskokonaisuudet, ryhmätoiminta ja muut tilaisuudet, jotka auttavat korkeakoulutettuja osaajia työllistymään tai eteenpäin urallaan. Uranostajat-vertaisryhmäprosessista kehitetään hankkeessa myös nettiversio VertaisVerkko ja keskeiset koulutukset toteutetaan myös webinaareina, jotta hanke palvelisi Oulun alueen lisäksi entistä paremmin koko Pohjois-Suomen alueella asuvia korkeakoulutettuja.