Tausta

Urasampo toimi helmikuusta 2018 tammikuuhun 2021.

Urasammon taustalla vaikuttaa kahdeksan akavalaista ammattiliittoa, Insinööriliitto (IL), Tekniikan akateemiset (TEK), Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ), Akavan Erityisalat (AE), Suomen EkonomitTradenomit, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset (MMA) ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA). Insinööriliiton osalta Urasampoa ovat rahoittamassa myös Tietoala sekä kaikki pohjoiset alueyhdistykset: Oulun Insinöörit, Lapin Insinöörit, Länsi-Pohjan Insinöörit, Kainuun Insinöörit, Raahen Alueen Insinöörit, Kokkolan Seudun Insinöörit ja Jokilaaksojen Insinöörit.

Hanketta hallinnoi näiden liittojen sekä muiden sidosryhmien edustajista koostuva Pohjois-Suomen omatoimisen työllistymisen tuki PSOTTY ry.

Alkuperäinen ajatus Urasammon ja aiemmin vuosina toimineen Uranosteen kaltaisista hankkeista syntyi liittojen halusta tarjota palveluja uutta nostetta uralleen hakeville korkeakoulutetuille. Hankkeiden rahoitukseen osallistuvat liittojen lisäksi myös alueyhdistykset, jäsenmäärältään ja tueltaan merkittävimpänä Oulun Insinöörit. Urasammon kaupunki- ja kuntarahoittajina toimivat Oulu, Kajaani, Ylivieska, Kemi, Tornio, Raahe, Kempele, Liminka ja Ii. Pohjoissuomalaisista korkeakouluista Urasampoa rahoittavat Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu sekä Centria ammattikorkeakoulun Ylivieskan yksikkö. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle ESR-rahoituksen ja Euroopan sosiaalirahasto on Urasammon päärahoittaja.

Urasammon keskeisintä toiminta-alaa ovat työnhakua ja työelämäosaamista tukevat urakoulutuskokonaisuudet, ryhmätoiminta ja muut tilaisuudet, jotka auttavat korkeakoulutettuja osaajia työllistymään tai eteenpäin urallaan. Uranostajat-vertaisryhmäprosessista kehitetään hankkeessa myös nettiversio VertaisVerkko ja keskeiset koulutukset toteutetaan myös webinaareina, jotta hanke palvelisi Oulun alueen lisäksi entistä paremmin koko Pohjois-Suomen alueella asuvia korkeakoulutettuja.