Vieraskynä -kirjoitukset
Kaudella 2024–2025 vieraskynävuorojen tulee keskittyä lasten ja nuorten urheiluun ja siihen, mitä se seuroissa tarkoittaa, mitä se mahdollistaa, tai onko sille tarvetta tehdä muutosta.
Lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista ja nuorista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin.
Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.
Lahti Ringeten Enni Suokas lähdössä Kanadaan
22.02.2023, Lahti Ringette
Kuva: WeHeartRingette
Moikka, tässä kirjoittelee Lahti Ringeten B-joukkueen kapteeni Enni Suokas. Olen vuonna 2006 syntynyt ja pelaan kolmatta kautta B-junnuissa. Ja tänä kautena olen päässyt testaamaan myös SM-sarjan tasoa. SM-sarjan pelien pelaaminen oli yksi isoimmista ajankohtaisista tavoitteistani, jonka takia tuli kesällä treenattua. Myös yksi tavoitteistani on U18-maajoukkueleireille pääseminen, joka on tähän asti toteutunut.
Myös uskon yhtenä vaikuttava tekijänä tavoitteiteni saavuttamiseen on urheilulukioon pääseminen. Urheilulukion myötä olen saanut kolme ohjattua aamuharjoitusta, jotka ovat vaikuttaneet paljon kehitykseeni kauden aikana. Myös urheilulukiossa käydyt kurssit esimerkiksi valmennusopista, ovat auttaneet minua myös ymmärtämään minkälaista harjoittelua tarvitaan kehittymiseen. Vaikka koen itseni erittäin motivoituneeksi, välillä voi 6 treenit joka viikko, ja siihen päälle pelit tuntua raskailta. Tiistaisin treenit loppuvat klo 21.15, ja seuraavana aamuna pitäisi olla klo 8 aamulla jäällä. Keskiviikkona koulu alkaa 10 ja loppuu 16, jonka jälkeen harjoitukset klo 19-21.20. Välillä uupumus painaa päälle ja lukiossakaan pärjääminen ei ole itsestäänselvyys. Kuitenkin ajatus siitä, että moni muukin on tähän pystynyt, saa minut ajattelemaan, että minäkin tähän pystyn!
Olen lähdössä loppukesästä vuosivaihtoon Kanadaan, jossa ringeten pelaaminen jatkuu hieman eri maisemissa. Vaihtoon lähtemisen idea tuli, kun kuulin, kuinka hieno kokemus se on, ja paljon se on auttanut ihmisiä ymmärtämään asioita uudella tavalla. Myös ringeten pelaaminen siellä on ehdottomasti yksi asia, jota odotan eniten. Ja olen nyt jo pistänyt monet kanadalaisjoukkueet seurantaan ????. Mutta tällä hetkellä keskityn oman joukkueeni pärjäämiseen BSM-sarjassa, sillä kausi on jo loppusoralla. Uskon, että tänä vuonna joukkueemme onnistuu taistelemaan mitalipeleihin asti.
Enni Suokas Lahti Ringette B-joukkue
Tulevaisuudet tähdet syttyvät ringettekoulussa
16.02.2023, NoU Ringette
Kuva: Heli Koivuluoto
NoU Ringeten ringettekoulu järjestetään kerran viikossa Nokian jäähallilla. Maanantai-iltaisin jäällä nähdään viikosta toiseen hymyä, naurua ja yhdessä tekemistä sekä liikunnan iloa. Välillä kaadutaan mutta sitten noustaan ja jatketaan menoa. Koronan jälkeen on hallille saatu ilahduttavan monta uutta innokasta ringeten pelaajaa. Luistelutaito on kehittynyt huimasti syksystä asti mukana olleilla ja ensimmäisiin harkkapeleihinkin on päästy osallistumaan Sastamalassa ja Forssassa. Nokialla ringettekoulussa on tällä hetkellä 18 tyttöä iältään 4-8 vuotta. Ringetteviikolla järjestetty kaveripäivä toi mukaan lisää harrastajia ja lisää mahtuu edelleen mukaan.
Ringettekoulua vetää B-joukkueessa pelaava Ella Känsäkoski ja nyt kevätkauden alusta lähtien D-joukkueen tytöistä halukkaat ovat päässeet auttamaan apuohjaajina. Jäällä onkin nähty 11 eri apuohjaajaa muutaman tytön ryhmissä. Tämä yhteistyö on molemminpuolista, ringettekoulu saa kasvaneen harrastajamäärän myötä apuja ja D-tytöt pääsevät helposti kokeilemaan ohjaushommia. Näin saadaan madallettua kynnystä lähteä jatkossakin mukaan ringettekoulun toimintaan, kun uusia ohjaajia ja apuohjaajina tarvitaan aina. Lisäksi pienet ringettekoululaiset näkevät isompia junnuja jäällä ja pääsevät heidän kanssaan pelaamaan, osallistumaan leikkeihin, kisoihin ja muihin harjoitteisiin, mikä on varmasti mieleenpainuvaa. Tämä puolestaan kannustaa ringettekoululaisia jatkamaan lajin parissa seuran joukkueisiin, kun näkevät, mitä isommat osaavat. Toivottavasti nähdään moni nykyinen ringettekoululainen vuosien päästäkin lajin parissa.
Apuohjaajat ovat päässeet suunnittelemaan ratoja ringettekoululaisille ja toteuttamaan ne itse, mikä on tuonut hyvää kokemusta. Iloisin mielin D-tytöt ovat muistelleet omia ringettekouluaikojaan, sieltä hekin ovat ringeten pelaajapolkunsa aloittaneet. Itse muistan hyvin, kuinka kädettömältä olo tuntui kun itse aloitin ringettekoulussa apuohjaajana. On siis palkitsevaa nyt nähdä kuinka myös D-juniorit kehittyvät. Tärkeää on rohkaista aloittelevia vetäjiä, jotta he kokevat osaavansa ja pystyvänsä. Samalla lailla kiittäminen ja kehuminen toimii 5-vuotiaalla, D-juniorilla ja tietysti myös aikuisella. Positiivisuus ruokkii positiivisuutta.
Ringettekoulu on seuran tärkein joukkue, koska siellä päästään tutustumaan lajiin ja näin jatkamaan innostuessaan lajin parissa. Seuran sisäinen yhteistyö toimii Nokialla hyvin ja tähän panostetaan jatkossakin, jotta meillä syntyy uusia ringettetähtiä tulevaisuudessakin. Oli mukavaa huomata, että kun apua kysyi, sitä sai. Lisäksi tietysti toivotaan, että ringette houkuttelee mukaansa jatkossa vieläkin enemmän harrastajia ja saadaan näin omalta osaltamme lisättyä lajin näkyvyyttä ja innostettua lapsia ja nuoria liikkumaan.
Heli Koivuluoto, NoU Ringette, valmentaja D-joukkueessa
Ella Känsäkoski, NoU Ringette, RK-vetäjä, pelaaja B-joukkueessa
Ringette 2025
10.02.2023, Liittohallitus
Kuva: Timo Kupiainen
Miltä näyttää ringette vuonna 2025? Tarjolla ei ole kristallipalloa, vaikka sellaisen aina pari kertaa vuodessa toivoisin omistavani, mutta tulevaisuutta pystyy kuitenkin hahmottamaan. Matkalla päämäärään voi tarvita vahvempaa peruskuntoa kuin aluksi luulikaan ja välillä kiertää useampi kartio, mutta varmaa on kuitenkin se, että matkalla oppii ja kehittyy.
Ringetteliiton strategia on voimassa kauden 2025-2026 loppuun. Tavoitteiden toteuttamiseksi on siis vielä pari vuotta aikaa. Strategia on riittävän kunnianhimoinen tuleville vuosille, ja toteutuessaan sen tavoitteet ovat vahvistaneet lajia. Tulevana toiminnanjohtajana rohkenen kurkistaa pari vuotta eteenpäin, ilman kristallipalloa.
Ilopeli – pelaajapolku vahvistuu ja monipuolistuu
Me tunnemme ja arvostamme ringetteä. Se ei kuitenkaan riitä. Tarvitsemme uusia harrastajia ja vahvan pelaajapolun ringettekoulusta kilparingetteen. Puskaradion voima on iso, sitä voimme kevyin toimin hyödyntää, mutta se ei kanna pitkälle. Tarvitsemme nykyistä enemmän tarinoita mm. harrastajien, vapaaehtoisten ja erotuomareiden arjesta. Ja onnistumisten esiin nostamista! Erityisesti toivon, että saamme sanoitettua ringetessä olevaa yhteisöllisyyttä, joka yksi voimavaroistamme.
Aikuisharrastajissa meillä on iso kasvupotentiaali. Monenko harrastajan vanhemmista edes toinen on käynyt kokeilemassa ringetteä? Aivan varmasti osa jäisi koukkuun, kun myymme ringeten ilon ja yhteisöllisyyden täydennettynä täydellisellä töistä irtautumisella. Toivon, että näemme myös enemmän poikia ja miehiä jäällä pelaamassa ringetteä. Tämä ei välttämättä tarkoita sarjaa, vaan voimme kehittää turnausmuotoisia tapahtumia.
Kaikkien harrastajien polku ei johda kilparingetteen asti, tarvitaan myös kevyempiä harrastamisen muotoja. Heille, jotka tähtäävät lajin huipulle ja haluavat kohdata MM-jäällä vastustajana vähintään Kanadan, on mahdollistettava tavoitteen toteutuminen.
Älypeli – vahva seuratoiminta
Ringetteliiton tehtävänä on tukea seuroja ja vahvistaa ringeten toimintaedellytyksiä yhdessä liittohallituksen kanssa. Vuorovaikutus ja keskustelufoorumeita täytyy kehittää liiton, seurojen ja harrastajien välillä. Tutustun mielelläni seurojen toimintaan, joten kutsuttehan kylään!
Ilman vapaaehtoisia, moni asia jäisi toteutumatta. Näiden kultaakin kalliimpien toiminnan tukemiseksi, osaamisen vahvistamiseksi ja ideoiden ja ajatusten keräämiseksi on vielä paljon tehtävää. Vapaaehtoisilla on oma tärkeä roolinsa niin seuroissa kuin liiton toiminnassa. Liiton työryhmät ovat tähän yksi keino, näitäkin on tarpeen tarkastella ja kehittää, jotta voimavarat saadaan parhaaseen käyttöön.
Strategia haastaa myös kokeilemaan uutta ja kehittämään olemassa olevaa. Varmaa on, että tämä nostaa kulmakarvoja, mutta se kuuluu asiaan. Toivon, että rohkeus kannattaa, kun teemme yhdessä.
Yhteispeli – Meidän Juttu
Yksikään strategian tavoite ei toteudu yksin tekemällä. Kasvumahdollisuudet ovat hyvät, mutta toteutuakseen siihen tarvitaan meitä kaikkia. Uskallusta kokeilla uutta, kehittää olemassa olevaa ja tehdään yhdessä näkyväksi Meidän Juttua. Kuunnella ja tulla kuulluksi. Lisätä nuorten osallistamista ideoinnissa, kehittämisessä, viestinnässä niin kentällä kuin sen ulkopuolella.
Matka ei tule olemaan helppo, mutta tavoite on varmasti yhteinen – elinvoimainen ringette.
Herttaliisa Tuure
Toiminnanjohtaja 1.4. alkaen.
Edustusjoukkue “tyhjältä pöydältä”
08.02.2023, Hyvinkää Ringette
Kuva: Viivi Niinioja
"Mies ja mahdoton tehtävä".”, näin kirjoitti Hyvinkääläinen paikallislehti Aamupostiin vielä 14.4.2022.
Hyvinkää Ringette on pelannut viimeksi naisten sarjaa 2019-2020 kaudella ja pelasikin varsin menestyksekkäästi raivaten tiensä naisten SM-sarjaan, mutta valitettavasti kyseisen kauden jälkeen Hyvinkäällä koitti “pelaajakato” juurikin sen ajan naisten sarjan ikäluokassa. Pelaajapula oli varsin yllättävä ottaen huomioon, että Hyvinkää Ringette olisi pelannut seuraavalla kaudella SM-sarjaa heti syksystä alkaen. Kaikista yrityksistä huolimatta Hyvinkäälle ei muodostunut SM-sarjaan joukkuetta kaudelle 2020-2021.
“Ei ollutkaan mahdoton tehtävä? - Hyvinkää Ringette Naisten Edustusjoukkue syntyi kaudelle 2022-2023.”, Hyvinkään Aamuposti 18.5.2022.
Nyt, vihdoista viimein Hyvinkää Ringette on iloksemme saanut kaudelle 2022-2023 uuden sukupolven pelaamaan naisten ykkössarjaa. Vaikka pelaajien määrä joukkueessa ei ole päätä huimaava, eikä aikaisempaa kokemusta naisten sarjasta monellakaan ole ollut, on todettava, että lähtötilanteet huomioon ottaen joukkue on pärjännyt hyvin monelle täysin uudessa sarjassa.
Kuitenkin joukkueen muodostaminen ei käynyt käden käänteessä tai sormia napsauttaen. Lähtötilanne ei ollut paras mahdollinen, eikä pelaajia ollut tarjolla kovinkaan runsain määrin. Uskon, että syy tähän on pelaajien pelko tai epävarmuus hypystä “tuntemattomaan”. Monelle täysin uusi seura, uusi joukkue sekä sen pelaajat, että valmennus on yksi suurimmista epävarmuuden aiheuttajista. Ei ole helppoa hypätä mukaan joukkueeseen joka on vasta oman tarinansa alussa, jolla ei ole vielä mitään yhdessä saavutettua tai yhteistä historiaa.
Pieni edustusjoukkueemme lähti kohti uutta kautta nuoruuden innolla, sekä odottavin fiiliksin. Jokainen hyvin pelattu peli on jo saavutus joukkueelle jolla ei ollut kauden alussa vielä minkäänlaisia urheilullisia tavoitteita. Yhdessä joukkueen kanssa asetimme tämän kauden tavoitteeksi hyvän joukkuehengen luomisen sekä kokemuksen kerryttämisen.
Uskallan väittää, että varmasti myös muilla, erityisesti naisten sarjaa pelaavilla joukkueilla on erilaisia haasteita kauden aikana. Yksi hyvä esimerkki on kotipelien järjestäminen. Useimmiten valtaosa pelaajista on jo täysi-ikäisiä eikä “isit tai äidit” olekaan niin helposti saatavilla toimitsijatehtäviin, verrattuna juniori tai nuorten sarjan joukkueisiin. Apu nuorempien joukkueiden vanhemmilta on ollut korvaamaton sekä ollut suuressa roolissa joukkueemme kotipeleissä. Siitä siis iso kiitos heille!
Pitkällä aikavälillä akatemia tyyppinen muodostelma seuran sisällä on varsin järkevä ratkaisu, sillä se antaa apua tilanteessa, jolloin sekä B- että naisten sarjassa ovat pienet kokoonpanot. Vastaavanlaiseen ratkaisuun päätyi myös Hyvinkää yhdistämällä edustusjoukkueen sekä B -nuorten jääharjoitukset. Näin saatiin jääharjoituksiin enemmän osallistujia sekä harjoittelusta laadukkaampaa sekä edustusksen pelaajille että B -nuorille.
Kevät on monille seuroille työntäyteistä aikaa. Katseet on jo suunnattu seuraavaan kauteen ja seurat hahmottelevat jo tulevan kauden joukkueiden kokoonpanoja. Hyvinkään edustuksen ensi kauden käynnistäminen on helpompi kuin vuosi sitten, sillä joukkueella on jo runko sekä historia, vaikkakin vain vuoden mittainen.
Mimosa Kyttälä
Hyvinkää Ringeten edustusjoukkueen pelaaja
Joukkue isolla J:llä
04.02.2023, Kangasniemen Palloilijat, KaPa-51
Kuva: Mari Marttinen
Minun ringetteharrastus alkoi 6-vuotiaana ja olen pelannut nyt noin 12 vuotta. Pelaan tällä hetkellä toista kautta KaPa-51 Edustusjoukkueessa Ykkössarjassa. Valmennustaustaa minulla on ehtinyt kertyä jo useamman vuoden ajalta, mutta tällä kaudella olen päässyt testaamaan valmennustaitojani todenteolla.
Kangasniemeläinen D-juniorijoukkue pelaa nyt toista kauttaan Etelä-Suomen D-sarjassa. Joukkue koostuu eri-ikäisistä pelaajista, joista vanhimmat ovat yläasteella ja nuorimmat viettävät viimeistä vuottaan ala-asteen parissa. Itse hyppäsin mukaan joukkueen toimintaan syksyllä 2021 ja nyt olen vajaan kahden kauden ajan seurannut joukkueen menoa. Tällä kaudella toimin joukkueen päävalmentajana, joka on suonut minulle ainutkertaisen mahdollisuuden kehittää niin joukkueen pelaamista kuin omia valmennustaitoja. On ollut mahtavaa seurata ja havaita pelaajien kehitystä yksilöinä sekä joukkueena.
Tämä joukkue on kuluneen kauden aikana hitsautunut yhteen ja yhdessä tekemisestä huokuu aito ilo ja innostus lajia kohtaan. Hallille tullessa vastassa on aina energiaa täynnä oleva joukkue, jolta eivät jutut lopu kesken.
“Meidän joukkueen tunnistaa äänestä. Missä me, siellä melua ja naurua!” kuvailee joukkueen toinen varakapteeni Kerttu Laitinen.
Ringeten kautta saadut ystävät ovat ystäviä myös pelikentän ulkopuolella. Moni meidän joukkueen pelaajista onkin löytänyt ringeten pariin ystävien tai sisarusten kautta. Pelaajat kertovatkin, että parasta ringetessä on ystävät ja heidän kanssaan pelaaminen.
“Parasta ringetessä on se, että se saa hyvälle mielelle ja jäähallilla voin unohtaa kaikki huolet ja pystyn vain nauttimaan pelaamisesta. Yksi parhaista asioista on myös ringeten kautta saadut tärkeät ystävät.” kertoo Matilda Vehmala.
Voin todeta, että tämä joukkue on joukkue isolla J:llä. Positiivisuus, toisten kannustaminen ja valtavan suuri taistelutahto ovat tämän joukkueen ehdottomia vahvuuksia. Pelaajat kuvailevatkin joukkuetta sanoilla: Yhtenäinen, Periksiantamaton, Energinen, Huumorintajuinen ja Ainutlaatuinen.
Helmi Huikko,
KaPa-51 D-joukkueen päävalmentaja, KaPa-51 Edustusjoukkueen pelaaja