Vieraskynä -kirjoitukset
Kaudella 2024–2025 vieraskynävuorojen tulee keskittyä lasten ja nuorten urheiluun ja siihen, mitä se seuroissa tarkoittaa, mitä se mahdollistaa, tai onko sille tarvetta tehdä muutosta.
Lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista ja nuorista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin.
Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.
Kausi kolmessa joukkueessa
04.02.2023, Kiekko-Espoo SM
Kuva: Timo Kupiainen
Meillä on takana vauhdikas syksy, jolloin pääsimme pelaamaan kolmessa eri joukkueessa B-, Ykkös- ja SM-sarjassa. Viikkojen etukäteen suunnittelu on kuluneen kauden aikana korostunut paljon, ja jaksamisesta on täytynyt pitää erityisen hyvää huolta.
Kesken kauden SM-joukkueen mukaan hyppäämistä helpotti erityisesti se, kuinka hyvin joukkue otti meidät vastaan. Treenien ja pelien myötä aloimme saamaan kiinni joukkueen pelitavasta ja pääsimme täysillä mukaan. SM-joukkueessa treenaaminen ja kovien pelien pelaaminen on ollut hyvin kehittävää sekä kokemusta antavaa. Itseään on päässyt haastamaan paljon, ja joukkueessa on saanut paljon arvokkaita oppeja.
Jaksamisesta ja palautumisesta huolehtimiseen on täytynyt keskittyä enemmän kuin aikaisemmin, etenkin usean pelin viikkoina. Valmentajien yhteistyö ja tuki suunnittelussa on ollut kuitenkin mahtavaa ja suuri apu meille.
Tavoitteemme keväälle on pelata hyvä ehjä loppukausi ja kehittyä mahdollisimman paljon. Pyrimme laadukkaasti ja kovaa treenaamalla auttamaan joukkueita pääsemään tavoitteisiinsa. Odotamme todella innolla kaikkia kevään tiukkoja pelejä.
Kirjoittanut Tuuli Laakkonen ja Nicole Thesleff
Mitä voi saavuttaa yhtälöllä ””Pieni paikkakunta + ”marginaali” laji”?
01.02.2023, BLD Ringette
Kuva: Lennart Petrell
BLD toimii Valkeakoskella, juuri sopivasti Tampereen lähettyvillä ja kuitenkin lyhyen matkan päässä Forssasta. Sijainnin lisäksi etuina voidaan listata myös;
- urheiluun monipuolisesti panostava kaupunki,
- lyhyet etäisyydet paikkakunnalla sekä
- edulliset harrastusmahdollisuudet ja
- upeat yhteistyökumppanit.
Haasteitakin toki mahtuu mukaan, se on rehellistä todeta. Ehkä merkittävin on potentiaalisten harrastajien määrä, joita pienemmällä paikkakunnalla on vähemmän. Tähän olemme kokemuksemme pohjalta todenneet parhaimmaksi vastalääkkeeksi seurojen välisen, avoimen yhteistyön niin Ringeten kuin muiden lajien kanssa. Tämä tukee seuran toiminnan ohella monipuolista urheilua, joka luo vahvaa pohjaa tulevaisuudelle. Sen sijasta, että sulkisimme nuorilta ovia rajaamalla harrastamisen yhden lajin pariin, mahdollistamme nuorille enemmän mahdollisuuksia myös myöhemmällä iällä useamman lajin harrastamiseksi. Kuinka monipuolinen pelaaja onkaan, kun Ringeten lisäksi viikkoon kuuluisi esimerkiksi Cheerleading, jalkapallo taikka koripallo?
Mitä pidemmälle saamme pelaajat viihtymään, sitä kirkkaampi tulevaisuus on monestakin näkökulmasta. Näin pieneltä paikkakunnalta suurta maailmaa katsellessa tulee entistä tärkeämmäksi se, että pelaaja kokee seuran tukevan häntä ja hänen kehitystään.
Toisinaanhan voikin käydä niin, että omassa joukkueessa on useampi maalivahti, kun toisaalla tilanne voi olla päinvastoin. Avoimella yhteistyöllä ja pelaajien parasta ajatellen myös tällaiset tilanteet ratkeavat. Kuten kuluvalla kaudella olemme saaneet todistaa;
- BLD D joukkueella on kolme maalivahtia
- NoU:n D-joukkueella ei ole vakituista maalivahtia
Nämä kolme reipasta nuorta pelaavat molempien joukkueiden kanssa. NoU:n kanssa yhdessä suunniteltu maalivahtilistaus toimii kaikille selkeänä runkona kaudelle. Lisäksi yksi maalivahdeista pelaa tarpeen mukaisesti REO:lla FOPS:n C-joukkueen sarjapeleissä. Näin kaikilla kolmella joukkueella, seurasta riippumatta on optimaalinen kokoonpano peleissä sekä kolme maalivahtia saa optimaalisen määrän harjoitusta sekä peliaikaa kauden aikana, kaikki voittavat.
Seurana uskomme vahvasti siihen, että panostamalla erityisesti niihin asioihin, jotka ovat aina pelaajan parhaaksi – kantavat ne hedelmää tulevaisuudessa. Näitä asioita ovat muun muassa valmentajien aktiivinen kouluttaminen, vapaaehtoisten huomioiminen, seurojen välinen yhteistyö sekä seuran sisäinen yhteistyö.
Kuluvalla kaudella BLD:llä ei ole virallisesti ”omaa” C-joukkuetta sarjassa, mutta suurella ylpeydellä kannustamme FOPS:n C-joukkuetta, johon viime vuoden C-pelaajamme saivat pelipaikan. Näin toisinaan voi käydä, aina ei riitä rahkeet yksin. Siitäkin huolimatta, että pelaajat siirtyivät toisen seuran pelaajalistoille, haluamme kasvattiseurana tukea heidän harrastustaan ja meille onkin kunnia asia saada treenata heidän kanssaan kotihallissamme muutaman kerran viikossa. Onhan koulupäivän jälkeen lyhyempi matka Wareenaan kuin Forssaan, jää enemmän aikaa tärkeisiin koulutöihin.
Tilastollisia faktoja BLD:stä kasvattiseurana viime vuoden saavutuksista;
U18 Maajoukkueleirillä joulukuussa 2022, 5 pelaajaa
Timanttileiri 2007 syntyneille, 4 pelaajaa
C-SM pronssijoukkueessa 2 pelaajaa
B-Sarjan pronssijoukkueessa 9 pelaajaa
Yli 100 aktiivista pelaaja/harrastajaa
Vuosi 2023 on alkanut myös tilastollisesti katsottuna upeasti!
D-ikäisten MiniGames – suurturnauksessa seurastamme oli kaksi joukkueellista pelaajia mukana, haastamassa sekä kilpakumppaneita, että ennen kaikkea itseään. Vanhemmat pelaajat taistelivat sunnuntaina pronssista ja taipuivat viime hetkillä neljänniksi. Nuoremmat vasta ensimmäistä D-kauttaan pelanneiden joukkue, jossa kokoonpanossa oli mukana kaksi NoU:n D:n pelaajaa kanssamme, pelasi sunnuntaina jatkolohkossaan voittaen kaikki pelit ja sijoittuen koko turnauksen 9. sijalle.
Turnaustunnelman siivitti upeasti alkuun yhteistyökumppanimme, Valkeakosken Silkkipaino, näyttävissä turnauspaidoissa pelikin kulki iloisin mielin. Seurastamme on jälleen lähdössä Kohti Unelmia- minigamesturnaukseen kaksi joukkuetta, itse suunnittelemillaan pelipaidoilla tiätty!
Pelaajamäärän sekä pelaajien kehittyessä huikeaa vauhtia tulevia kausia voidaan Valkeakoskelta suunnitella luottavaisin mielin – yhteistyössä pelaajien, seurojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Voinkin suurella ylpeydellä kertoa olevani mukana tämän seuran toiminnassa – ja tällä tiellä on mukava kulkea yhdessä pelaajien kanssa!
Ringetteä pienellä paikkakunnalla ja onko se enemmänkin uhka vai mahdollisuus.
Kaisa Laatikainen
BLD Ringette
Ringette matka Kanadaan
20.01.2023, Kiekko-Espoo ringette
Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että olen ollut valmentajana etuoikeutettu päästessäni mukaan tällaiselle matkalle. Mukana ollut porukka on kerännyt rahaa matkaa varten noin kahdeksan vuoden ajan muun muassa turnauksia järjestämällä, talkoilla ja osallistumalla inventaarioihin. Reissuun pääsimme lähtemään lopulta 30.12.2022. Koronan takia matka ehti siirtyä vuodella, joten emme olleet täysin tämän vuoden joukkueellamme liikkeellä. Mukana oli lopulta 18 pelaajaa kolmesta eri seuramme joukkueesta, 4 toimihenkilöä sekä 20 kannattajaa, jotka hoitivat kannustuksen erinomaisella arvosanalla läpi reissun.
Matka oli suunniteltu yhdessä Pelimatkojen kanssa, joka lyhykäisyydessään sisälsi ringeten lisäksi NHL- ja NBA-pelit, CN Towerin, Hockey Hall Famen, Niagaran putoukset sekä Outlet ostosparatiisin. Kokonaisuudessaan järjestelyt toimivat hyvin ja valmentajan näkökulmasta ringetteä oli juuri sopiva määrä muuhun ohjelmaan nähden.
Vaikka matkalla pääsi näkemään ja kokemaan paljon myös jäähallien ulkopuolella, niin reissu antoi aika paljon isomman perspektiivin kanadalaisesta ringetestä. Vaikka olemme päässeet kotimaassa pelaamaan kanadalaisia joukkueita vastaan ja olemme nähneet juuri maailman parasta ringetteä MM-kisoissa Espoossa, niin tämä on hyvin pieni otanta kanadalaisesta ringetestä.
Reissun aikana treenasimme kerran yhdessä U16-ikäisen joukkueen kanssa, pelasimme kaksi harjoitusottelua sekä osallistuimme U19-ikäluokan kolmen päivän turnaukseen, jossa pelejä kertyi yhteensä kuusi kappaletta. Turnauksen suuruudesta kertonee se, että arviolta osallistuneita pelaajia turnauksessa oli noin 1500. Turnauksessa oli yhteensä 15 eri sarjaa, ja 93 eri joukkuetta.
Valmentajan näkökulmasta pelillisesti suurimmat erot suomalaisten C-B ikäisten (Kanadan U16 ja U19) pelaamisessa on kanadalaisten ihailtavan hyvä luistelutaito sekä äärimmäisen kova fyysinen puhtaasti pelaaminen. Toisaalta taas suomalaisessa pelaamisessa korostuvat maalinteon ja laukausten laatu. Kanadalaisessa harjoittelukulttuurissa painotetaan jäällä yksilötaitoa eikä niinkään pelillisiin asioihin, joihin me suomalaiset olemme tottuneet. Suuret eroavaisuudet tulevat jääharjoitusten ja oheisharjoittelun viikkomäärissä. Tosin yhteisharjoituksissa kanadalaiset antoivat pientä ”shokkihoitoja” meille suomalaisille ilman lämmittelyä tehdyssä intensiivisessä alkuluistelussa.
Turnauksessa meidän joukkueemme pelasi U19-sarjaa, sillä mukana oli viisi B-ikäistä pelaajaa. Tämä osoittautui meille oikeaksi sarjaksi, sillä saimme riittävän kovia pelejä. Ensimmäisestä harjoituspelistä lähtien katsomot olivat täynnä ja joukkueiden kannustaminen läpi ottelun, oli sellainen kokemus, jonka toivoisi jokaisen ringettepelaajan pääsevän joskus kokemaan. Unohtumaton matka päättyi lopulta finaalipelissä meidän hyväksi luvuin 7-5. Joukkueen menestyminen on tietysti aina iso kunnia myös valmentajalle, mutta pidemmälle katsoessa pidän suurempana onnistumisena sitä, miten pelaajat pystyivät ja rohkenivat vastaamaan kanadalaisten vauhtiin ja kovuuteen jokaisessa pelissä.
Petra Anttila
Kiekko-Espoo C07-joukkueen vastuuvalmentaja
Ringette – koukkuun jää vain kokeilemalla
18.01.2023, Apple Tree Ringette
Kuva Timo Kupiainen
Ringette on todella hieno laji, jossa vasta-alkajakin saa onnistumisen elämyksiä ja huipputaitoja voi kehittää ihan rajattomasti. Luistelutaito yhdistettynä yhteispeliä korostaviin sääntöihin, renkaan helppo kuljettaminen ja lajille tyypilliset isot maalimäärät, tekevät pelistä nautittavaa, jos pääsee sitä itse kokeilemaan. Valitettavasti lajin tunnettuus ja näkyvyys on todella pientä ja lisääntynyt viestintä kohdennettu aivan liian pienelle kohderyhmälle. Lasten vanhempia ja uusia ringeten harrastajia se ei puhuttele eikä tavoita. #MeidänJuttu voisi olla mahdollisuus tuoda esiin lajin eri puolet, seuratoimijat, harrastajat ja huiput. Voisimme erottautua muista lajeista ja kiinnostaa jopa urheilutoimittajia.
Perustin Lohjalle oman ringetteseuran kesällä 2020. Kävin myös keskusteluja paikallisen jääkiekkoseuran kanssa ja siellä oli kiinnostusta, mutta lopulta päädyin omaan seuraan. Oman seuran perustaminen mahdollisti sen, että Meidän Juttu on matala kynnys ja maltilliset kustannukset sekä ei niin kilpailullinen harrastaminen. Ensimmäiset 1,5 kautta meillä oli vain luistelukoulu ja siinä suurin osa poikia. Sitten keväällä 2022 Espoon Ira Merivaara ja Anne Ahonniemi tarjosivat apua ns. Jääprinsessa konseptilla, jossa lapset saivat kolmen kerran maksuttoman luistelukurssin. Se olikin todellinen jättimenestys, sillä mukaan ilmoittautui yli 40 tyttöä.
Kurssin jälkeen, kun toiminta muuttui maksulliseksi, vain noin 25% jatkoi mukana luistelu- ja ringettekoulussa. Ja luistelukoulusta hyppäys ringeten harrastajaksi on vielä isompi. Tämä koskettaa varmasti ihan jokaista ringetteseuraa. Uudella paikkakunnalla on ollut haasteellista tavoittaa perheitä, vaikka montaa keinoa on väsymiseen asti kokeiltu. On jaettu esitteitä torilla ja tapahtumissa, lähetetty postia ja sähköpostia päiväkodeille, ilmoitettu ilmoitustauluilla (joita ei juuri ole), perustettu Facebook ja nettisivut sekä saatu useita juttuja paikallislehteen.
Ringette-tietouden levittämisen lisäksi uuden seuran todellinen haaste on ohjaajien puute ja taitotaso, niukat taloudelliset resurssit ja vapaaehtoisten saaminen mukaan toimintaan. Saimme kuitenkin pystyyn tyttöjen porukan, jossa pelaajien ikähaitari on 9-13 vuotta. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä yhdeksän tyttöä, joista osa on aloittanut vasta viime syksynä ja osa keväällä 2022. Sunnuntaisin harjoittelemme luistelukoulun kanssa samalla jäällä, mutta syksyllä saimme toisen jäävuoron torstaille. Koska ikää on jo sen verran ja porukka pieni, emme ole mukana sarjassa, vaan pelaamme kauden aikana joitain ystävyysotteluita ja PeliBailuja, joiden kovasti toivomme jatkuvan. Kyselyn mukaan tytöille tärkeintä on tiimihenki, kaverit, harjoituksissa pelailu ja erilaiset jääleikit, ei niinkään systemaattinen kehittyminen.
Onnistumisen aiheitakin on ollut. Olemme saaneet taloudellista tukea eri tahoilta, materiaaliapua liitolta ja mahdollisuuden osallistua turnauksiin yli-ikäisinä. Lisäksi mukana olevat vanhemmat ovat hyviä tyyppejä, joille on tärkeää, että lapsella on hyvä harrastus. Myös Espoon ja Walapaisin kanssa olemme tehneet hyvää yhteistyötä ja toivomme, että niin on myös jatkossa. Uskon, että joustavuus on ringeten elinehto ja harrasteringette pitää saada tosissaan vauhtiin, jotta laji kasvaisi. Kun Lohjan Taimiston tekojää vihdoin ensi talvena avataan, tulee ringette olemaan siellä näkyvässä roolissa ja toivottavasti sitä kautta lajitietous paikkakunnalla kasvaa, kun ihmiset pääsevät itse höntsäilemään. Koukkuun jää vain kokeilemalla.
Merja Hedman
Apple Tree Ringette perustaja ja luistelukoulun ohjaaja
Ryhmäytymisen tärkeys
15.01.2023, Jääurheiluseura Haukat ry
Kuva Minna Heikkilä
Ryhmäytyminen on prosessi, jossa tärkeintä on ryhmän jäsenten keskinäinen tunteminen, vuorovaikutus, luottamus ja viihtyminen. Ryhmäytyminen alkaa ryhmän jäsenten oppiessa tuntemaan toisensa mahdollisimman hyvin.
Menestyvän ja hyvän hengen omaavan joukkueen tärkeitä piirteitä on, että kaikki toimii yhteisten sääntöjen mukaisesti ympäristössä, jossa jokainen noudattaa joukkueen yhteisiä arvoja. Yhteiset arvot on määritelty koko joukkueen toimesta ja ne koskevat yhtä lailla pelaajia sekä toimihenkilöitä. Aikuisten rooli tässä on erittäin tärkeä, sillä luottamus lapsen ja aikuisten välillä perustuu keskinäiseen arvostukseen.
Järvenpää Haukkojen G/F-junioreissa meille on suunnattoman tärkeää, että joukkuekavereiden, sekä pelaajien ja toimihenkilöiden välillä on luottamus. Tällä tavalla pystymme pelitilanteissa yrittämään parhaamme, ei pelkästään itsemme takia, mutta myös joukkueen eteen. Toimihenkilöiden ja valmentajien tärkeimpänä tehtävä on luoda turvallinen ympäristö, missä jokaisella on mahdollisuus onnistua, mutta myös epäonnistuminen on sallittua.
Olemme tällä kaudella panostanut huomattavasti enemmän aikaa ryhmäytymiseen. Teemme sitä harjoituksissa, sarjapeliturnauksissa sekä erillisissä ryhmäytymistapahtumissa. Harjoituksissa usein siirtymät hoidetaan esimerkiksi parijonossa, joissa aina viereinen pari vaihtuu ja opitaan jotain uutta joukkuekaverista. Painotamme kauden alusta saakka, että vaikka meillä on kolme peliryhmää, olemme silti yksi iso joukkue. Siirtymän lopussa pelaajat kertovat mitä uutta oppivat vierustoverista.
Peleissä alkuveryttelyn aikana keskustellaan pelaajien kanssa paljon esimerkiksi, mitä odottavat peleistä, minkälaista evästä heillä on mukana, mihin pelaajien mielestä pitäisi keskittyä pelien aikana jne. Peleissä annamme viirien lisäksi myös joukkueen sisäisen Jääprinsessa tiaran, jonka saajan joukkueen pelaajat äänestävät itse. Jääprinsessan tiaran saa pelaaja, joka kannustaa joukkuekavereitaan, osoittaa hyvää joukkuehenkeä sekä yrittää parhaansa jäällä. Olemme huomanneet, kuinka paljon joukkueen yhteishenki kasvaa, kun annetaan enemmän vastuuta ja luottamusta valmentajien puolesta pelaajille jo nuoresta iästä. Meidän joukkueessamme onnistutaan yhdessä ja epäonnistutaan yhdessä.
Ikäluokka pysyy yhtenä joukkueena useimmiten pitkälle nuoruusvaiheeseen, jolloin ryhmäytymisen tärkeys korostuu, kun pelien merkitys kasvaa. Nuoruusvaiheessa tukea haetaan ihmisistä, jotka ovat useasti läsnä ja heidän kanssaan jaetaan ilot, surut, keskustellaan urheilun ulkopuolisista asioista ja mahdollisista sisäisistä ja ulkoisista kuormittavista tekijöistä, jotka vaikuttavat joukkuetoimintaan. Nuoruusvaiheessa koetaan erilaisia tunnetilojen vaihteluita ja jokaisen yksilöllistä kehitys matkalla aikuisuuteen.
Ryhmäytymisen tarkoituksena ei ole tehdä jokaisesta parasta kaveria, vaan luoda ympäristö, jossa jokaisen henkilökohtainen panos, kommunikointi ja käyttäytyminen luo tiiviin yhteyden jokaiseen joukkueen pelaajaan sekä paikan missä jokainen voi olla oma itsensä, eikä tarvitse huolehtia siitä hyväksyvätkö muut minut sellaisena kuin olen. Ryhmäytyminen luo pitkäaikaisen tukiverkoston ja jokainen ryhmän sisällä käyttää sitä juuri silloin, kun siihen on tarvetta.
Olemme järjestäneet erillisen ryhmäytymispäivän joka toinen kuukausi. Ryhmäytymispäivinä meillä on ollut eri teemoja. Tällä kaudella meillä on ollut teemoina ovat jo olleet ravinto ja liikunta. Kolmas teemapäivä keskittyy kaverisuhteisiin. Materiaaleina tai pohjana olemme käyttäneet UKK-instituutin tutkimuksia sekä suosituksia.
Teemapäivä/ryhmäytyminen on ollut yleensä 2 tunnin pituinen ja olemme sen seuraavanlaisesti (Esimerkkinä liikunta):
- Omaa aikaa
- 10 minuutin luento/keskustelu: Liikunnan hyödyt, minkälaista liikuntaa voi harrastaa, missä liikuntaa voi harrastaa, UKK-instituutin liikunnan suositukset lapsille
- n. 30 minuutin tehtävä liittyen teemaan: G/F porukka jaetaan pieniin ryhmiin siten että jokaisessa ryhmässä on jokaisen peliryhmän pelaajia. Pelaajat keskustelevat keskenään erilaisista liikuntamuodoista ja esimerkiksi näyttävät kaikille liikuntapohjaisia leikkejä, tai laitetaan ylös ja toteutetaan niitä oheisissa tai jääharjoituksissa.
- yhteinen ruokailu: Pysähdytään yhdessä syömään terveellistä ruokaa pienellä määrällä herkkuja jälkiruuaksi
- yhteistä aikaa leikkien: Leikitään yhdessä erilaisia leikkejä
Joukkue laatii kauden alussa myös yhteiset säännöt. Yhteisiä sääntöjä noudatetaan, ja sääntöjen vastaisesta toiminnasta jokainen joutuu ottamaan vastuun. Nämäkin on määritelty koko joukkueen toimesta, mutta ei aikuisten sanelemana. Ryhmäytyminen joukkueen sisällä myös tarkoittaa sitä, että peleissä kunnioitetaan vastustajaa, pelataan ringeten sääntöjen mukaisesti, ja jos tulee laiminlyöntejä, näistä opitaan ja käydään ne joukkueen kesken läpi.
Joukkueellemme on tärkeää pitää hauskaa. Tällöin peleistä, joista ei tuloksellista menestystä ole tullut, niin väitän että oikeanlainen ryhmäytyminen ja toisiin luottaminen tekee pelitilanteista hauskan ja tappioista sekä harmituksista päästään nopeammin eteenpäin.
Olemme panostaneet myös totaalisen nollatoleranssiin kiusaamisen suhteen. Jos henkistä, fyysistä tai verbaalista kiusaamista on esiintynyt, olemme tästä keskustelleet välittömästi osapuolten kanssa sekä ilmoittaneet kotiin. Emme koe, että rankaiseminen parantaa tilannetta, joten meillä ehkäiseminen alkaa keskustelulla ensin molempien osapuolien kanssa ja etsitään ratkaisuja, miten tilanne voidaan mahdollisesti ehkäistä seuraavalla kerralla.
Yhdessä tekeminen on aina hauskaa, kun voi luottaa vierustoveriin.
Ringette on nopea, hauska ja mahtava joukkuelaji. Pidetään yhdessä huolta, että lajimme yhteisö pysyy tiiviinä ja reiluna toisiamme kohtaan aina kun nähdään halleilla, ja pelataan toisiamme vastaan jäällä!
Hyvää ja positiivista ringettekautta kaikille!
Onur Alakas
Järvenpään Haukat, Ringette G/F Vastuuvalmentaja