Miten mukaan?

Ringette on naisten oma jääpeli ja sen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa.
Ringette on iloinen ja nuorekas taitolaji, jossa voima korvataan taidolla ja vauhdilla. Ringette on myös turvallinen jääpeli, sillä kovat vartalokontaktit ovat kiellettyjä.
Ringeten säännöt ovat ainutlaatuiset, sillä niissä korostuu yhteispeli. Ringetessä siniviivojen yli edetään aina syöttämällä.

Ringetteä pelataan eri puolilla Suomea noin 40 seurassa. Harrastajia löytyy kuusivuotiaista ringettekoululaisista aktiivisiin aikuispelaajiin. Ringetessä kilpaillaan paikallisesti aluesarjoissa, valtakunnallisesti turnauksissa ja naisten Ykkös- ja SM-sarjassa. Aikuiset naiset voivat pelata tasonsa mukaan joko lady- tai N-joukkueissa.  

"Aloitin ringeten pelaamisen jo ringettekoulussa. Siellä opeteltiin luistelua leikkien avulla. Ringette on talven ykkösjuttu."
Maija, 9v, junioripelaaja

"Olen saanut ringetestä paljon kavereita. Meidän joukkueessa vallitsee hyvä henki ja olemme paljon yhdessä myös kaukalon ulkopuolella."
Jenni 15v, junioripelaaja

"Maajoukkueessa pääsee uusien haasteiden eteen. Se tuo uusia tuulia omaan harjoitteluun ja pelaamiseen."
Kirsi 31v, naisten SM-sarja- ja maajoukkuepelaaja

"Tyttären innoittamana lähdin mukaan pelaamaan Lady-sarjaan. On ollut hauskaa huomata kuinka luistelutaito on kehittynyt ja äidiltäkin irtoaa kunnon rannelaukaus."
Eeva, 45v, ladypelaaja

Pikainfo lajista

Pelikenttä

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva ns. ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja punaviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme hyökkäys- tai kolme puolustuspelaajaa. Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä.

Pelivälineet

Pelivälineenä käytetään kumista rengasta eli ringetteä, tuttavallisemmin rinkulaa. Mailana on suoravartinen ringettemaila.

Varusteet

Alkuunpääsyyn riittää pelkät luistimet, kypärä, ringettemaila ja -rengas. Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat jääkiekkoluistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, pelihanskat ja kaulasuojus. Maalivahti käyttää jääkiekkomaalivahdin mailaa ja suojuksia.
Alkaneella kaudella 2009 - 2010 siirryttiin vanhasta yksiosaisesta ringettehoususta uuteen kaksiosaiseen housuun.

Sääntöjä

Ringeten säännöt on kehitetty tyttöjen ehdoilla. Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähy. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rengas viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu vähintään kuusi pelaajaa, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Ringetessä ei ole lapsilla vilttiketjua, vaan kaikki pelaajat käyvät kentällä vuorollaan. Luistelutaito on ringettepelaajan tärkein taito. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät. Ringetteä voidaan pelata missä tahansa sääntöjä soveltaen. Se sopii kaikille iästä ja koosta riippumatta.