Vieraskynä -kirjoitukset

Kaudella 2024–2025 vieraskynävuorojen tulee keskittyä lasten ja nuorten urheiluun ja siihen, mitä se seuroissa tarkoittaa, mitä se mahdollistaa, tai onko sille tarvetta tehdä muutosta.

Lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista ja nuorista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin.

Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.

 

Täynnä nuoruuden intoa ja kokemusta

15.12.2022, Helsinki Ringette Ykkönen

Joukkueessamme on porukkaa monesta eri paikasta ja ikäluokasta, mutta meitä kaikkia yhdistää silti sama into lajia kohtaan.

Kauteen lähdettiiin pelaamaan kahta eri sarjaa hyvin pienellä ja nuorella porukalla, mutta kauden myötä nuoreen porukkaamme on hypännyt mukaan myös ripaus kokemusta. Tällä kaudella pelitaitojen lisäksi hiomme myös kielitaitoa, sillä joukkueeseemme kuuluu nykyään ruotsalainen vahvistus. 

Pelien alkaessa oli monelle kyseessä ensimmäinen naisten ykkössarjan peli ja tämä toi vielä enemmän intoa treeneihimme. Meillä on treeneissä ja peleissä rento ja kannustavainen ilmapiiri, jonka takia paineita ei meidän joukuueessamme ole.

Alkusarjaan lähdettiin ennakkoluulottomasti ja katsottiin vähän sarjan tasoa. Loppukausi pyritään pelaamaan hyvällä fiiliksellä ja päästä yhteisiin tavotteisiimme.

Kirjoittanut Ilona Kytölä ja Jennifer Sundell, Helsinki Ringette B ja Ykkönen

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ringetestä elämänikäinen taival

14.12.2022, FoPS Juniorit ry


Kuva: Emma Ahonen 

Tutustuin ringetteen Forssan jäähallilla vuosien 2001 – 2002 vaihteessa, kun luistelukoulun jälkeen minulle kerrottiin ringetestä. Olin heti myyty esittelystä ja suorastaan anelin vanhempiani viemään minut harjoituksiin.

Onneksi veivät, sillä nyt olen saanut parikymmentä vuotta harrastaa tätä upeaa, nopeatempoista ja taidokasta jäälajia. Ringeten kautta olen saanut elinikäisiä ystäviä ja siitä tulikin nopeasti koko perheen yhteinen harrastus. Ringetessä, kuten mielestäni urheilussa yleensäkin, voi kokea elämän pienoiskoossa. Siinä on valtava määrä erilaisia vaiheita, tunteita ja polkuja kuljettavana kohti päämäärää. Päämäärät ovat erilaisia kullakin pelaajalla ja joukkueella, mutta jokainen päämäärä ja matka ovat yhtä arvokkaita. Parasta on se, että näitä tunteita saa kokea ja polkuja kulkea yhdessä erilaisten ja upeiden ihmisten kanssa. Jokaiselta oppii uutta niin elämästä kuin ringetestäkin ja voit ehkä myös tuoda muille jotain uutta.

Harrastuksen parista olen löytänyt myös työn tämän kauden ajaksi, sillä olen saanut toimia puolipäiväisenä valmennuspäällikkönä kasvattajaseurassani FoPS Junioreissa. FoPS Juniorit ry on tehnyt vahvaa työtä niin jääkiekon kuin ringeten eteen jo useamman vuoden ajan. Tästä yhtenä osoituksena on se, että he ovat pystyneet palkkaamaan ringeten valmennuspäällikön. Ringette ja jääkiekko toimivatkin seurassamme vahvasti yhdessä. Olemme huomanneet, että on runsaasti toimintatapoja, joita molemmat lajit voivat hyödyntää ja oppia toisiltaan. Esimerkiksi ringeten puolella voimme laajentaa leiri- ja turnaustoimintoja sekä hyödyntää osittain jääkiekon valmiita sapluunoita näihin. Haluankin nostaa esille kysymyksen, voisiko teidän ringetteseura hyötyä jonkinnäköisestä yhteistyöstä toisen lajin kanssa.

Työni valmennuspäällikkönä on yllättänyt monipuolisuudellaan. Esille haluan nostaa lajin levityksen, jota on tehty muun muassa esikouluesittelyiden avulla. Todella innostuneena ja isoin toivein olen pitänyt näitä esittelyitä jäähallissamme, jotta mahdollisimman moni lapsi löytäisi ringeten lajin upeuden ja saisi kokea omanlaisensa matkan lajin parissa. Työ on myös haastanut pohtimaan, miten vanhemmat saadaan tavoitettua sekä miten heidät saadaan innostumaan kuljettamaan ja kustantamaan innokkaat esikoululaisensa ringettekouluun. Seuraava steppi onkin kutsua perheet luistelupäivään, jolloin voimme tavoittaa kasvokkain vanhemmat. Mikä olisikaan sen hienompaa, kuin saada perheelle yhteinen harrastus, ringette!

 

Miranda Välisaari 

Valmennuspäällikkö FoPs Juniorit ry

2 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ringeten fysiikkavalmennus - Iso mahdollisuus

09.12.2022, RNK Flyers SM-joukkue

 

RNK Flyersin fysiikkavalmentaja Lauri ”Late” Paalasmaa päätyi ringeten pariin lähes kaksi vuotta sitten ollessaan TPS jääkiekkoilijoiden fysiikkavalmentajana pitämässä luentoa Raision Nuorisokiekon joukkueille. Mukana luentoa kuuntelemassa oli myös Petra Ojaranta, joka uskaltautui kysymään Latea mukaan RNK Flyersin toimintaan. ”Innostuin lähtemään mukaan, sillä ringette ja valmennustyö tuntuivat mukavalta vastapainolta omalle päivätyölle Turun Seudun Urheiluakatemian valmennuksen kehittäjänä.” Late kertoo.

Taustaltaan Late on liikuntatieteiden maisteri sekä fysioterapeutti ja urheilutaustaa löytyy muun muassa pikaluistelusta, jääkiekosta sekä kilpapyöräilystä, mutta myös esimerkiksi hiihtämään tulee lähdettyä usein työpäivän päätteeksi. Mitään ennakko-oletuksia ringetestä ei Latella tehtävään ryhtyessä ollut ja laji onkin onnistunut yllättämään miehen positiivisesti: ”pelaajat ovat todella taitavia luistelijoita ja laji tekee pelaajistaan yllättävän taitavia teränkäyttäjiä. En tiedä tietävätkö laji-ihmiset itsekään, miten hyviä luistelijoita ovat. ” Late kertoo. Ringeten fysiikkavalmennusta Laten mukaan kuvaa hyvin jo pelaajienkin keskuudessa tutuksi tullut sitaatti ”kaikki liikunta on hyvästä”, eli mitään erityistä ei tarvitse ottaa huomioon. Lajin ominaisuudet, kuten vaihtojen pituus, vaihtojen määrä ottelun aikana sekä otteluiden määrä kaudessa antavat kuitenkin raamit harjoittelulle. Tietty kestävyysominaisuus siis tarvitaan, jotta pelaaja jaksaa harjoitella ja suoriutua peleissä. Myös tukilihaksiston on oltava kunnossa, jotta kauden aikana vältytään loukkaantumisilta. Samanaikaisesti tulisi urheilijan olla vielä nopea ja voimakas, jotta itseluottamus jäällä on hyvä. Harjoittelun on siis oltava todella monipuolista eikä mitään osa-aluetta saa unohtaa, sillä kokonaisuus ratkaisee. ”RNK:n kanssa alamme olla harjoittelussa nyt siinä vaiheessa, että pohjatyöt on viimeisen 1,5 vuoden aikana saatu tehtyä ja voimme alkaa kehittämään niitä nopeus- ja voimaominaisuuksia, joita laji vaatii.” Late selventää.

Raisiolaisten mukaan lähdettyään Late on seurannut ahkerasti ringeten SM-sarjan otteluita ja oli ensi kertaa katsomassa myös MM-kisoja paikan päällä Espoossa. ”Suomi on hyvä ringetessä, meillä on erittäin kova kärkitaso ja maajoukkueeseen pääsy on vaikeaa, jopa vaikeampaa kuin itse mestaruuden voittaminen. Arvostankin siksi suuresti jokaista maajoukkueemme pelaajaa.” Late kehuu. Lajissa Late näkee kuitenkin yhä paljon mahdollisuuksia, joista suurimpana hän nostaa esiin pelin intensiteetin: ” Itse näen, että pelissä on aivan liian passiivisia vaiheita ja se voisi olla huomattavasti intensiteetiltään korkeampaa luistelupeliä. Se on iso mahdollisuus. Tämä vaatisi ehkä ennemmin kulttuurillista muutosta, enkä tiedä onko suomalainen ringette siihen vielä valmis, mutta RNK Flyers voisi toimia tässä suunnannäyttäjänä.” Late pohtii. 

Lajin ulkopuolelta tulleena vannoutuneena ”jumppasorsana” Late on viihtynyt ringetteyhteisössä hyvin: ”Itse kutsuin tätä vielä vuosi sitten hauskaksi valmenteluksi ja onhan se oikeastaan vieläkin sellaista hyväntuulen valmentamista. Ringette on amatööriurheilua parhaimmillaan ja itse arvostan amatööriurheilua korkeammalle kuin moni uskookaan. For the love of sports not for the money. ” Late tiivistää.

RNK Flyers, SM-joukkue   

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Vapaaehtoiset seuratoiminnan sydämessä

02.12.2022, Vapaaehtoiset ringetteseuroista


Kuva: Timo Kupiainen 

Olet varmasti huomannut, että jäähallilla on aina vilskettä. Pelaajien lisäksi jäähallilla tapaa useita vapaaehtoisia eri tehtävissä. He usein liikkuvat vikkelästi eikä heihin aina kiinnitä huomiota. Vapaaehtoistoimijat ovat kuitenkin seuran sydän - ilman heitä seuratoiminta ei pyöri. Useat toimivat monissa tehtävissä, kuten vanhempana, huoltajana ja hallituksen jäsenenä. 

Urheiluseuroissa tehdään vuosittain miljoonia tunteja vapaaehtoistyötä. Näitä tunteja harvoin kukaan laskee lähtiessään jäähallille, koska vapaaehtoistoiminta antaa myös paljon takaisin. Kuten tunteen siitä, että saa aikaan jotain merkittävää: lapselle turvallisen ja mielekkään harrastuksen. Puhumattakaan solmituista verkostoista ja uusista tuttavuuksista, joita yhteinen harrastus tuo mukanaan.

Ilman näitä ringetelle annettuja tunteja, moni asia jäisi toteutumatta. Pelit eivät pyöri ilman toimitsijoita, luistimet jäävät teroittamatta eivätkä kadonneet tavarat löydä pelikasseihin takaisin ilman huoltajia, turnauksen kahvibuffet jää ilman mokkapaloja, seurat eivät toimi ilman luottamushenkilöitä ja ringettekoulut jäävät alkamatta. Tässä vain osa vapaaehtoisten panoksesta.

Ringetteseuramme tarvitsevat vuosittain useita kymmeniä vapaaehtoisia. Seurassa ja joukkueissa on tarjolla erilaisia tehtäviä. Niiden kuvaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Myös lajia tuntemattomien vanhempien on mahdollista hypätä apukäsiksi erilaisiin tehtäviin, kun niiden sisältö on kuvattu. Mokkapaloja tarvitaan aina, mutta niin tarvitaan myös huoltajia, toimitsijoita, turnaustoimiston päivystäjiä, somesisällön tuottajia ja luottamushenkilöitä. Oman pelaajapolun puuttuminen ei ole este vapaaehtoistehtäville, se voi joskus olla jopa etu, että katsoo ja tuo osaamista ringettemaailman ulkopuolelta. Toimintaan mukaan hyppääminen avaa perheen harrastusta uudella tavalla.

Vapaaehtoiset näyttivät voimansa ja osaamisensa ringeten MM-kisoissa. Tulipa kisojen aikana vastaan mitä vain, vapaaehtoiset olivat valmiina auttamaan ja tekemään. Hieno ryhmähenki synnytti hauskoja lempinimiä erilaisille tehtäville kuten “tarjotin ja matto”, jotka kuvasivat palkintojen jakajia: toinen levitti matot jäälle ja toinen kantoi palkintoja. Suosittu tehtävä oli myös “naamat” eli kasvomaalausten tekijät.

Kannustamme Sinua lähtemään rohkeasti mukaan, kun seuraavan kerran kuulet, että joukkue, seura tai Ringetteliitto hakee vapaaehtoisia eri pesteihin! Etukäteen ei tarvitse osata, tehtävä tekijäänsä opettaa ja tukena ovat vanhemmat konkarit. Sinulla on varmasti osaamista ja annettavaa. Ringette on meidän juttumme ja mukavassa porukassa on kiva tehdä ja opetella myös uutta. 

Kiitos teille kaikille vapaaehtoisille, olette arvokkaita! #kiitosseuratoimija

Marja Salenius, vapaaehtoisvastaaja WRC2022 sekä Blue Ringsin puheenjohtaja
Herttaliisa Tuure, hallituksen jäsen, joukkueenjohtaja, mokkapalat bravuurina 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Yhteistyössä on virtaa

30.11.2022, Laitilan Jyske

Mitä on yhteistyö? Hyvän yhteistyön lähtökohta on se, että suunnittelu tehdään aidosti alusta saakka yhdessä. Yhteistyölle ja tapaamiselle pitää myös olla aito tarve, ei riitä, että koollekutsuja järjestää kokoontumisen ja kertoo, mitä on suunnitellut. Yhteistyötä tekevän ryhmän täytyy tunnistaa yhteiset tavoitteet. Tähän täytyy myös löytyä motivaatio, halu tehdä yhteistyötä. Tämä on sekä toimivan yhteistyön elementti että mahdollinen kompastuskivi – jos yhteistyöhön ryhtyneet toimijat eivät löydä motivaatiota, toiminta lopahtaa ennen pitkää. Olemme syksyn aikana pyrkineet tiivistämään alueemme lähiseurojen välistä yhteistyötä kehittämällä uusia toimintamuotoja sekä pohtimalla, miten tulevaisuudessa muodostaa ja turvata kilpasarjojen pelaajapolku seuroissamme.

Yhtenä uutena toimintamuotona, Etelä-Suomen alueen innoittamana, sovimme järjestettäväksi ringettekouluikäisten pelibailut -tapahtuman. Näitä on tarkoituksena järjestää neljä tämän kauden aikana, syyskauden puolella kaksi ja keväällä kaksi tapahtumaa. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin 12.11.2022 Laitilassa. Tapahtumaan osallistui 18 innostunutta ringettekoululaista. Aamulla kokoonnuttiin Laitilan jäähallilla, jonka edestä lähdimme yhteiselle alkuverryttelylle. Alkuverryttelyssä tehtiin leikinomaisia liikkuvuusharjoitteita, pelattiin hippaa, kisattiin nopeudessa ja loppuun kevyesti venyteltiin. Lämmin tuli ja posket punaisiksi ja näinpä verryttelyn päätteeksi suunnattiin sisälle jäähalliin varusteiden pukemiseen.

Jäällä oli yhdellä alueella ringeten pelaamista ja kentän toisessa päässä oli rakennettuna luistelurata. Tytöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset menivät pelaamaan ja toinen ryhmä luisteluradalle. Noin viidentoista-kahdenkymmenen minuutin jälkeen vaihdettiin ryhmät toisinpäin, jotta kaikki pääsisivät pelaamaan ja vastaavasti myös luisteluradalle. Pelibailujen ollessa viimeisellä viisitoistaminuuttisellaan, tuli kentälle seuramme Jussi-nalle, maskotti, joka on ollut ahkerasti harjoittelemassa perheluistelukoulussamme. Jussi herätti ihastunutta ihmetystä, hän oli pukeutunut suuren urheilujuhlan kunniaksi monen pienen ringetenpelaajan suurimman idolin, Susanna Tapanin pelipaitaan. Tytöt kerääntyivät Jussin ympärille innoissaan ja varmasti ihan jokaisen kanssa tuli heitettyä läpyt tai jopa kahdetkin. Jussin perään muodostettiin hieno ringettejuna, koostuen mailoista ja ringettekoululaisista. Loppuun pienet pelurit haastoivat Jussin vielä luistelukisaankin, jossa oli monta iloista onnistujaa ja taitajaa.

Jäällä olon jälkeen mentiin vielä kahvioon nauttimaan välipalaa ja hallilta poistuessaan jokainen ringettekoululainen sai tikkarin vielä matkaevääksi. Tytöt kokivat tapahtuneen superkivaksi, kertoman mukaan pelaaminen oli tosi huippua ja Jussi-nalle oli myös yksi tapahtuman kohokohdista. Jäämme innolla odottamaan seuraavaa pelibailut -tapahtumaa. 

Sirpa Karkkonen, Ringettevastaava, Laitilan Jyske ringette

0 kommenttia Katso tai kommentoi »